måndag, maj 21, 2012

Media håller på att göra SD rumsrena


Det fanns en tid, inte allt för länge sedan faktiskt, då en smärre brand i riksdagshusets bastu inte hade tillåtits kommenteras av ett sanningsvittne från Sverigedemokraterna. Det kanske låter fånigt, men inbakad i denna lilla triviala historia gömmer sig ett journalistiskt ställningstagande av historiska mått.

Strax efter förra valet och en tid därefter hade aldrig Expressens journalist vänt sig till en Sverigedemokrat vid en dylik historia. Nej, hon (Sara Lindh heter hon förresten) hade garanterat passerat SD:s pressekreterare Linus Bylund och sökt vidare efter ett mer rumsrent sanningsvittne, det kan vi nog vara tämligen säkra på. För även om en bastubrand inte har ett skit med politik att göra så hade inte en representant för kvällspressen tagit i en Sverigedemokrat med tång, inte under några som helst omständigheter. Sådant var klimatet då, för mindre än två år sedan.

Men tiden går och normer förskjuts. Man kan tycka vad man vill om den saken, men här står Expressen år 2012 och betraktar en sverigedemokrat som vilket annat sanningsvittne som helst. Jag kan se hur detta är både korrekt och inkorrekt ur ett moraliskt/etiskt perspektiv, frågan är bara vad som väger tyngst. Skit i bastubranden nu, låt oss överdriva en smula för att belysa saken tydligare. Låt säga att ett brott har begåtts, varför inte mord på öppen gata, och media hittar ett sanningsvittne som såg vad som hände och sitter på värdefull information (först och främst för polisen förstås men nu handlar det här om media). Det råkar bara vara så att vittnet ifråga är en uttalad och tämligen känd nazist, så vad gör kvällspressen i detta läge? Agerar enligt någon journalistisk princip om att allmänheten har rätt till sanningen till varje pris och låter personen framträda, eller väljer man att lägga på ett moraliskt/etiskt filter som då plötsligt gör hela intervjusituationen otänkbar på grund av vittnets bakgrund?

Tro nu inte att jag likställer Linus Bylund med nazister, eller en bastubrand med mord på öppen gata för den delen. Nej, så jävla dum är jag inte. Det vore bara att spela SD i händerna. Se snarare exemplet som bastubranden på steroider, och mot bakgrund av den normförskjutning som tydligen ägt rum de senaste två åren vad det gäller medias förhållningssätt till Sverigedemokraterna så tycker jag att exemplet äger sitt existensberättigande. För två år sedan var SD likställda med nazister i media, det är faktiskt inte helt orimligt att påstå något dylikt, men idag kan en kvällstidningsjournalist lika gärna göra ett mysigt hemma-hos-reportage med Linus Bylund. Det kanske inte händer imorgon, men jag tror inte vi är långt ifrån den historiska punkt där Jimmie Åkesson sitter som gäst i något sommarunderhållningsprogram med Rickard Olsson och bjuder på egna grilltips. Frågan är bara hur detta kommer att påverka opinionens syn på SD:s politik, och vill vi verkligen veta svaret på den frågan?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är 67 år och gruppledare för SD i Sundbyberg. Har 29 års erfarenhet av kommunfullmäktige, men lämnade (M) 1999.

Tror du inte att medborgarna i Sundbyberg vet vad jag står för?

Min hustru Manora är kommunrevisor (SD). Hon är från Laos. Utbildad i Thailand, Schweiz och Sverige.

Bästa hälsningar
Stellan Bojerud
Fd riksdagsledamot (SD)

Anonym sa...

För att vidga bilden av SD:

Pour qu´je finisse,
mon service,
a Tonquin je suis parti,

á quel beau pays messieurdames,
quel paradis des petit femmes,
Elles sont belles et fidèles,
et je suis d´venu un mari,

d´un petite femme du pays,
qui s`apelle Manora,

Je suis gobé d´un petite,
c´est un Laomite,

Elle est vif elle est charmante.

Hälsar

Stellan

Manora är alltså min hustru (se ovan).

Matte sa...

Stellan: Trevligt att du hittade hit, och tack för dina kommentarer.

Men du.. allvarligt talat, jag har ingen aning om huruvida medborgarna i Sundbyberg känner till vad du står för och jag ser inte heller vad det har med min text att göra. Min text handlar om medias ändrade förhållningssätt gentemot SD, och det skulle vara mycket mer intressant att få höra din synpunkt på detta.

Upplever du som sverigedemokrat att media behandlar dig annorlunda (bättre) nu jämfört med efter förra valet?

Känner du att det är lättare för dig att nå ut med ditt politiska budskap nu jämfört med 2010?

Jag talar inte franska, läste tyska i skolan. Varför skriver du på franska i min blogg? Försöker du briljera på något sätt? Vill du med detta mena att du och din fru är intellektuella och högutbildade och därför bryter mot den stereotypa bild av sverigedemokrater som media har skapat? Låt mig bara säga, i såna fall, att jag aldrig har påstått att sverigedemokrater skulle vara dumma i huvudet eller okunniga i språket franska, eller dylikt.

Jag tycker det skulle vara väldigt intressant att diskutera medias förhållningssätt gentemot er men dina kommentarer gör mig tyvärr bara förbryllad. Kan du inte bara berätta för mig hur det är att vara aktiv SD-politiker idag och hur klimatet har förändrats de senaste två åren? Jag kan ge dig hur mycket plats du vill på min blogg, inga problem. Maila mig på mateno@spray.se.

Tack på förhand.

David Ärlemalm sa...

Yes, du har helt rätt. Normaliseringen är i full gång och vi har bara sett början.

Snart har vi Åkesson som gäst i något mysprogram på fyran.

Matte sa...

David: Exakt, och därifrån är inte steget till total acceptans i folk-Sverige speciellt långt.