måndag, juni 18, 2012

Segling


Jag påstår inte att bilden ljuger, för i lördags kväll var det verkligen så där fint ute på Biskopsön i Stockholms skärgård. Men så vidare värst representativ för helgens seglats är den däremot inte.

På vägen ut i lördags hade vi ösregn och 10-12 sekundmeter vind, och även på vägen hem följde regnet med oss som en trofast hund nästan hela vägen. Enda skillnaden var att vinden hade ökat till 12-14 m/s. Det är kul att segla när det blåser, jag gillar när det lutar och man får ta i lite, men regnet kan jag klara mig utan. Speciellt som mitt femton år gamla regnställ har sett bättre dagar. Efter fyra timmar bakom rodret i lördags var jag lika blöt som om jag hade hoppat i havet naken. Notering: köp nytt regnställ.

Biskopsön ligger som sagt i Stockholms yttre södra skärgård och var annars en angenäm bekantskap. Största skillnaden mot andra öar jag varit på i skärgården (let's face it, har man sett en så har man i princip sett om inte alla så de flesta öarna) är att Biskopsön huserar dovhjortar som inplanterades på 1920-talet. Ön har genom historien ägts av gamla bankchefer och en och annan Wallenbergare, och dovhjortarna som smyger omkring i skogen skänker en liten Narnia-känsla när man promenerar runt ön. Kanske var de smått excentriska gubbarna ute efter att skapa ett eget litet paradis där ute, det kan inte uteslutas.

Om du seglar hit rekommenderar jag att lägga till i Kocksviken där vi låg, där man är skyddad från alla vindar utom nordost. Klipporna är förstås hala när det regnar, men det är smällar man får ta när söker sig bortanför skärgårdens vanligaste stråk. När allt kommer omkring så är det ju precis det där vi kontorsslavar är ute efter, en lagom dos Moder natur över helgen så att vi kan stressa av och skingra tankarna från tidrapporter och prognoser.

1 kommentar:

Lars sa...

Det var tammefan en av de roligaste seglingar jag varit med på. Tack för att du skötte rodret som Kapten Haddock själv skulle ha gjort.