torsdag, mars 22, 2012

En anständig lön

Lokalpressen i Gävle har senaste tiden uppmärksammat sjuksköterskors erbarmligt låga löner och usla arbetsvillkor. Imorse läste jag om fyra kvinnor som tidigare arbetat som undersköterskor i många år och sedan pluggat tre år på högskolan för att bli sjuksköterskor. Följande exempel skrämmer mig, vem kommer att vilja arbeta inom landstinget i framtiden?

Lön efter tjugofem år som undersköterska: 18900:-
Lön efter tjugofem år som undersköterska plus tre års högskoleutbildning till sjuksköterska: 19000:-
Tjänar idag, tre år senare, 21550:-
(Läs mer här)

Jag menar.. nu får det väl för fan vara nog?! Förväntar vi oss att vårdpersonal ska leva på ångor medan de räddar livet på sina medmänniskor? Med de studieskulder som dessa kvinnor dragit på sig får de i praktiken ännu mindre pengar att röra sig med, det är liksom tacken för visat intresse. Någonting är väldigt fel när ambition och vilja till förbättring inte belönas.

Om borgarna tänker fortsätta att sänka skatterna samtidigt som man vill ha en offentlig sjukvård som drivs av landstinget så får man fanimej se till att den verksamheten kan finansieras med mer än tynande skattemedel. Man stryper det offentliga alternativet sakta men säkert, precis som man gör med kommunala skolor, och det är lömskt så in i helvete. Man säger inte rakt ut att det offentliga alternativet ska bort, man bara drar undan mattan för det, en centimeter i taget, med ett skälmskt flin i ena mungipan.

Om privata vårdalternativ får fortsätta att bryta ny mark på bekostnad av den bakbundna offentliga varianten så får många av oss, vi som kan betala för den, en finfin sjukvård medan de som verkligen behöver den får stå bredvid och titta på när vi parkerar våra SUV-ar utanför privatkliniken. Till och med i USA, där offentlig sektor stavas kommunism i folkmun, har man insett den totala orättvisan i det system som vi nu är på väg in i, medan Reinfeldt med sin falska arbetarpolitik går i rakt motsatt riktning. Han har verkligen blivit Thatchers arvtagare den pojken, både vad gäller politik och duperande retorik.

Så vad gör vi åt det här då? Ska vi ta på oss röda T-shirts under våra skjortor och protestera så där härligt passivt och ljudlöst som vi brukar eller är det dags att hitta på något mer konkret kanske? Mitt förslag är att vi alla tar kontakt med närmaste skattekontor och ber att få göra en fyllnadsinbetalning på minimum hundra spänn, och kräver att pengarna öronmärks för löneförhöjningar åt landstingets underbetalda personal. Eller bara maila till Reinfeldt (fredrik.reinfeldt@moderat.se) och säg att du vill betala mer skatt så att sjuksyrrorna får bättre betalt.

De här människorna är inget mindre än vardagshjältar, och de ska fan ha en anständig lön. Så är det bara.

Inga kommentarer: