tisdag, februari 14, 2012

Dom där jävla grekerna




Nu när Grekland vinglar på kanten till konkurs har det som bekant piskats upp en ganska obehaglig stämning runt om i Europa, en stämning som till lukt och smak är intill förväxling lik rasism. "Ja fy fan", låter det runt fikaborden i vårt stolta land, "Dom där grekerna går i pension vid 48 och vi ska betala notan. Lata jävlar!"

Så hur är det då egentligen? Är det som min svåger påstår mellan skottloskorna, att grekerna går i pension vid 48 års ålder? Nja, enligt denna artikel i E24 finns det ganska gott om Europeiska länder som har en lägre faktisk pensionsålder än grekerna, däribland Italien faktiskt.. ehum.. som liksom också ligger jävligt pyrt till ekonomiskt men inte fasen är det någon som skäller på italienarna för att de går i pension ännu tidigare än grekerna inte.

Faktum är att de nya självutnämnda världsmästarna på ekonomi Tyskland ligger snubblande nära grekernas faktiska pensionsålder (62,2 år jämfört med 61,5) men tyskarna har ju ordnung på torpet så det ska vi väl inte bry våra små hjärnor om. En ordnung som de för övrigt lyckades uppnå genom att på vägen bryta flera av de ekonomiska krav som de själva hittat på i den där nya finanspakten. Ja se där ja.

Och Sverige då, vi med vår stackars Reinfeld som måste gå ut till folket och övetala oss att fortsätta jobba till 75 eftersom det.. ehh.. lönar sig att jobba. Vi ligger förstås rätt högt i statistiken redan, 64,3 år jämfört med "ledande" Island på 64,8.

Jovisst, det handlar om demografi och en ansvarsfull politiker måste i detta läge varna för det annalkande köttberget, det är det ju flera som gjort före honom. Inget att snacka om där. Men han kanske skulle ha tänkt till en aning innan han monterade ner vuxenutbildningen i det här landet, för nu står han ju där och säger att vi måste skola om oss till en ny karriär vid sisådär sextifem bast.

Så vart vänder vi oss då Fredrik? Eller ska man kanske sikta på att avancera till telefonförsäljare på ålderns höst? Dela ut reklam? Eller nu vet jag! Självkklart ska vi alla gå in i åldringsvården, så att vi får se hur jävligt det är att vara gammal i det här landet och liksom bara ge upp och kasta oss ut för närmsta stup. Köttberget borta, nya jobbtillfällen för liksanerare. Win-win.

Jo, bara en sak till om de lyxiga grekerna. Jag hörde på radion härom dagen att ett av åtstramningsförslagen är att sänka minimilönen.. från sjutusen spänn till sextusen. Ungdomar föreslås få ännu lägre minimilön. Ja fy fan, dom där grekerna borde ju skämmas.

Inga kommentarer: