tisdag, april 01, 2008

Sverigedemokraterna, vad hände sen?

Efter valet 2006 var det ett jäkla välbefogat rabalder om att Sverigedemokraterna (hädanefter förkortat SD i texten) tog sig in i ett antal kommunfullmäktige runt om i landet. En av dessa kommunfullmäktige (inte vet jag hur det skrivs i plural men du fattar vad jag menar) är den i min hemstad Gävle. Nog skäms man ibland för att bo i en stad vars innevånare är så pass pantade, alternativt illa upplysta, att man röstat in SD i fullmäktige, men vad fan ska man göra? De sitter där de sitter, åtminstone tills nästa val, och när de nu gör så kanske man borde kolla upp vad de har för sig?

Lokaltidningen Arbetarbladet har varit bra på att följa upp hur SD förvaltat sitt väljarförtroende. I dagens tidning kan man t ex läsa att fullmäktige röstat nej till SD:s samtliga motioner. Och vad är det då för motioner det handlar om? Jo, det handlar tydligen om tre saker.

Första motionen, kunskapsprov för invandrare
För att få svenskt medborgarskap vill SD i Gävle att invandrare ska kunna ”det svenska språket, svensk kultur, svensk historia och centrala västerländska normer”. Föga förvånande, kunskap om vår kultur verkar ju paradoxalt nog vara en käpphäst för detta parti vars medlemmar till största delen utgörs av folk som hoppade av gymnasiet (kacka i eget bo, osv).

Man undrar förstås vilken svensk kultur och historia samt vilka centrala västerländska normer som avses. Är det att bli aspackad på helgerna man menar, eller är det att rösta på sin favorit i melodifestivalen? Måste man känna till Karl XII:s bravader för att bli insläppt? Och vad i hela friden är egentligen ”centrala västerländska normer”? Elin Lundgren (s), vice ordförande i socialnämnden, ger en rätt skojig reflektion på detta då hon säger ”SD tycker att midsommarfirandet är en viktig del av den svenska kulturen, men jag är svensk och gör allting för att fly skiten”. Kanske menar SD att man måste känna till vad midsommarfirande är innan man kan fly från det, vilket iofs känns rätt logiskt. Å andra sidan känns det som att den nysvensk som väljer att sätta sitt bo i Sverige ganska snart kommer att greppa vad midsommarfirandet går ut på, och då förhoppningsvis flyr skiten.

Andra motionen, pedofilinformation
Sd vill skicka speciella föreläsare till skolorna som informerar om nätpedofilers verksamhet. Ordföranden för barn- och ungdomsnämnden, Jens Leidermark, svarar att detta redan görs. Dålig research där alltså. Goddag yxskaft.

Tredje motionen, sänka parkeringsavgifterna
Detta vill SD göra för att stimulera handeln i centrum, och tydligen ska vi alla åka bil i centrum. Det här med att underlätta för folk att åka kommunalt pga miljöskäl verkar alltså inte vara detta partis melodi. Nej fan, sänk p-avgifterna och in med alla bilar i centrum igen, ungefär som om (eller snarare exakt som om) partiets folkvalda har levt under en sten det senaste decenniet. Så är troligen också fallet, och då menar jag inte bildligt.

Det är alltså det här vi har gått omkring och varit rädda för, en samling hönshjärnor. Jag har sagt det förr, Arbetarbladet och alla andra som väljer att släpa fram de mörka krafterna i ljuset gör helt rätt. För väl i ljuset framträder inget annat än ren och skär idioti. Förhoppningsvis läser de gävlebor som röstade på SD tidningar, men det är väl inte att ge sig fan på förstås. Någon kanske borde gå ut och vända på stenarna och prata med dem när de väller ut. Någon som kanske företräder ett annat parti.

Mona, hör du mig?

2 kommentarer:

Hermann Dill sa...

Den här texten är ytterligare en anledning till att du borde skriva ledartexter.
Briljant text helt enkelt.
Och jag vill inte veta av något tjafs nu.
Lyssna på Husse Hermann och lyd nu bara Matte.
Lyd!

Matte sa...

Hermann: Tack! Jag är lite rädd för dig nu.. samtidigt som jag går igång lite på att bli dominerad, det är en märklig känsla. Jag ska lyda husse Hermann.. jag ska lyda husse Hermann..