måndag, maj 05, 2008

Långhelg gapa och svälj

Det har varit långhelg, och som vanligt känns det skönt att komma tillbaka till jobbet och vila upp sig lite. Valborg firades hemma hos vänner med grill på gräsmattan och öl i glasen. Någon kase såg jag aldrig, att lukta brandrök och utstå smattret från småungarnas smällare lockar mig föga. Torsdagen bjöd på ca 50 mil bilkörning: Gävle-Mora-Uppsala. Sonen A spelade Buster Cup (och vann, grattis grabben!). Sonen E skulle ha varit med men blev sjuk. Sonen E är inte så nöjd med det. När jag väl kom ner mot Upplandstrakten var jag så mosig i huvudet att jag missade Björklinge-avfarten där jag skulle hämta upp S och småttingarna.

(Jag satt och tänkte på varför jag ogillar Marit Bergmans musik så starkt när skylten svischade förbi, och det låter sig inte så lätt förklaras det där, varför jag ogillar den, jag får bara en vag känsla av att hon imiterar någon istället för att säga något eget med sin musik, fastän hon som person däremot verkar rätt vettig, vilket jag baserar på en intervju på radion för inte så länge sedan där hon förklarade en hälsosam distans till sig själv som feministisk förebild.)

Tillbaka till Gävle på fredagen, bara för att lacka kvistar i kökstaket och packa om väskorna innan avfärd till Bollnäs. Vad händer i Bollnäs? Inte mycket, men den här dagen hade min äldsta syster 50-års fest. Fria drinkar i baren, you can guess the rest. Kom i säng vid tretiden (jag fick fly) och gick upp igen vid åtta för frukost och hemfärd. Kom hem vid elvatiden och passade på att lacka kökstaket ett andra varv innan koman skulle sätta in (vilket den aldrig gjorde). Tittade på hockey på teve, sport brukar funka bra när man inte vill störa hjärnan i onödan. Igår städade jag ur garaget och sopade grus med lilla I, pratade med några grannar (man måste göra det) och kände mig lite skönt anfäktad av den löftesrika värmen som steg från asfalten. Det börjar bli grönt nu, vilket iofs betyder att min allergi gör sig påmind men ändå, färgerna piggar upp. Tog en promenad med S och småttingarna och fikade vid handelsträdgården där vi lurar på att gifta oss.

(S säger 2010 och jag säger nästa år för inte fan kan jag vänta till 2010 heller, men det är svårt det där att planera bröllop, svårare än man tror om man aldrig ens har tänkt tanken förut, för bara en sån grej att S brorsa troligen gifter sig nästa år betyder att vi inte kan göra det, för två bröllop under samma år inom familjen är tydligen ett för mycket, och det kanske har att göra med stealing thunder and all that, vilket jag har så svårt att förstå.)

Efter middagen tryckte jag in ”No country for old men” i dvd:n och somnade i soffan. Där och först då, med lång fördröjning, kom tröttheten farande som en skenande förarlös långtradare. S sa att det var en riktigt bra film, så jag får väl se om den någon annan gång när jag är utvilad. Fast vid närmare eftertanke så vill jag inte vara utvilad, för det är så tråkigt att ha både ha tid och energi över så att man måste hitta på något, typ att titta på en film, för att få tiden att gå liksom. Nej, då går jag hellre ut i trädgården och gör nytta. Det är så mycket som behöver göras så här års, ni skulle bara veta. Och tro det den som vill, men när våren vrider upp stärkaren till elva på en tiogradig skala så är det roligare att rensa ogräs än att titta på film. In a nice middle aged kind of way.

12 kommentarer:

Anonym sa...

jag kan lätt tänka mig att det är skönare att rensa ogräs istället för att kolla på en rulle - jag är för all aktivitet utomhus. det är därför våren är så härlig, den bjuder ju ut oss.

Matte sa...

Vargakvinnan: Så är det.

sara sa...

Din förra post inspirerade mig till att krysta fram trettio bra grejer jag är, gör eller kan. Tack.

Matte sa...

Girl dragon: Det glädjer mig! Att inspirera är ju fan det bästa man kan göra för sina medmänniskor så det känns riktigt bra.

David sa...

Du borde läsa Vi i villa (boken alltså)!

Matte sa...

David: Jag tänkte säga att jag borde SKRIVA boken "Vi i villa", men nu har ju tydligen någon gjort det redan. Typiskt.

David sa...

Det är lite lustigt, när jag läste den tänkte jag mig dig som "jaget" (eller snarare "duet") i boken, därför jag tänkte att du borde läsa den. Men det har du ju tydligen redan hunnit med.

Sthlms besök snart?

Matte sa...

David: Ett förtydligande, jag har inte läst den. Men du har gjort mig nyfiken, det måste jag säga. Sthlm kan det bli nästa vecka, om alla pusselbitar faller på plats. I såna fall mån-tis.

David sa...

Gör det, tror du skulle gilla den! Läste den på tips av Ior och den var riktigt underhållande.

Jobbar natt från måndag till tisdag, men är du kvar på tisdag kväll?

Matte sa...

David: Tyvärr inte kvar tisdag kväll. Men du.. den där boken, jag kollade upp den lite. Författarens egna ord:

"Boken handlar i första hand om en medelåldersman som tappar greppet - Falling down, viktväktarversionen."

Och då kom du att tänka på mig? Jag som trodde att jag hittat greppet.

Anonym sa...

Jo, men jag kan tänka mig att du skulle bete dig på ett liknande sätt under de omständigheter som råder i boken, eller i alla fall fantisera om att göra det. Du lär förstå vad jag menar när du läser den!

Då får vi ta några öl när du kommer ner senare i sommar, för det lär du väll göra?

Matte sa...

David: Okej, jag ska läsa boken innan jag hugger dig i halsen, haha! Sorry. Självklart kommer jag ner senare, you try and stop me!

PS. I helgen träffade jag en kille, ja han är pojkvän till min systerdotter, och snubben bor också på Skånegatan. Månne ännu en dryckesbroder i vardande. Det är en liten slyngel, men jag tänkte att vi ska lära upp honom och göra mänska av pojken. Tänk att helt gratis få inte en utan TVÅ såna fina mentorer som du och jag, det måste vara en ynnest.