tisdag, juni 24, 2008

Race with devil on spanish highway (eller hur Lagerbäck ska få fart på offensiven)

Ja ja, det ska analyseras fotboll förstår jag. Och det är väl inte så svårt att göra en fullvärdig analys av Sveriges insats i EM tycker jag, så här är det ju.

Nummer ett: Sverige spelar med en taktik och startelva som passar ypperligt för att gneta sig igenom kvalgrupper med få insläppta mål och några avgörande oavgjorda resultat, men passar sämre för att våga vinna allt i ett slutspel. Med andra ord, vi spelar för defensivt för att ro hem en buckla, men det borde väl fan gå att ändra en taktik under en turnering?

Nummer två: Alla andra lag bygger sitt offensiva spel på kreativa mittfältare, alternativt släpande forwards, som är snabba, bollsäkra och extremt tekniska. Vi har Anders Svensson. Det som saknas mest är med andra ord en klassisk nummer 10, en mittfältsstrateg som äger sin del av planen och hittar passningar som ingen annan ser och dessutom (mycket viktigt!) kan bryta igenom centralt och själv komma till avslut. Vi har inga spelare som kan bryta igenom centralt, vi har i bästa fall spelare som kan komma runt på kanten och slå inlägg. Men mot ytterbackar värda namnet, som en Zambrotta eller en Sergio Ramos, brukar våra kantspelare istället få ägna sig åt att hålla tätt bakåt. Vår eventuella offensiva kraft bekämpas med en starkare offensiv kraft och neutraliseras, fattar du Lagerbäck?

Nummer tre: CROSSPASSNINGAR! JAG HAR ALDRIG SETT EN SVENSK FOTBOLLSSPELARE SLÅ EN PERFEKT CROSSPASSNING! Varje gång vi ska byta kant måste vi gå via backlinjen, medan Polackerna, Kroaterna, Spanjorerna och fanimej t o m Österrikarna slår svinfina crossar 25 gånger per match. Hur svårt kan det vara?

Fotbollen idag är teknisk, snabb och kreativ, åtminstone den fotboll som vinner matcher i slutspel, och jag tycker (som många andra) att den fotbollen också är fasen så mycket roligare att se på. Här i slutspelet där allt sprakar och spritter, här borde man låta sig inspireras av allt det härliga och våga gå framåt. Men Lagerbäck har istället tagit Hiddinks framgångsformel och vänt den upp och ner. Istället för att anfalla så mycket som möjligt, och därigenom skapa energi och självförtroende i laget, ska vi försvara oss så mycket som möjligt och bara anfalla när det är fullkomligt uppenbart att vi har en rimlig chans att komma till avslut. Den här taktiken dränerar våra kreativa spelare på all kraft, det kan ju fan inte vara roligt att heta Zlatan och simma omkring där uppe bland motståndarnas släpande backar och vänta på en lyra som kommer en gång var 23.e minut. Dessutom dränerar det oss fans på inspiration, glädje och stolthet. Hur kul känns det egentligen när vårt lag är det tråkigaste i hela turneringen?

Näe fan, det är dags att kliva ur försvarsbunkrarna och blicka framåt nu. Vi har kanske inte såna galet talangfulla spelare som Arshavin eller Villa, men vi har iaf en världsspelare på topp (vilket faktiskt känns ironiskt i sammanhanget, snacka om pärlor till svinen) och den kvalitén ska vi fanimej använda.

Så slutligen svaren på ett par frequently asked questions.

Ska Sverige byta ut Lagerbäck?
- Nej. Han fixar det här, bara han börjar tänka offensivt.

Är Sverige egentligen ett för litet land för att vinna EM, mao, har vi för höga förväntningar?
- Nej. Se på Danmark (5,5 milj), Kroatien (4,5 milj) eller för all del Holland som faktiskt inte är så jäkla mycket större än Sverige med sina 16,2 miljoner invånare. Vårt problem är snarare att vi har ett, möjligen nedärvt, defensivt tänk. I alla lagsporter agerar vi likadant, defensiven först. Men det är dags att släppa krockkudden nu Sverige, livet är för kort för att låta Mellberg sköta uppspelen. Så är det bara.

10 kommentarer:

David sa...

Nja, håller med i dina analyser av spelet, men när vi kommer till lösningen på problemet tycker jag att du fegar lite. För att få in ett offensivt tänk måste Lagerbäck gå och större delen av spelartruppen med honom. Jag är faktiskt beredd att missa missa ett och annat slutspel bara vi får in spelare som spelar kreativt och inte är så jävla rädda för att röra på sig.

Nytänk och föryngring är nyckelorden och det är inte Lagerbäck rätt man att genomföra.

Matte sa...

David: Jag skulle gärna ge honom sparken om jag kunde hitta en bra ersättare, men vi lär väl knappast ha råd med Hiddink.

David sa...

Grejen är den att vi har rätt gott om pengar; det är iaf vad jag fått höra från rätt trovärdiga källor. Vi kanske inte har råd med någon ur det absoluta toppskicktet, men pengar finns.

Matte sa...

David: Jo, och det är ju ingen annan än Lagerbäck själv som sett till att vi har pengarna, eftersom det lönar sig ekonomiskt att gå till slutspel.. vilket han ändå har blivit något av en expert på. Så pengarna som han har fixat åt oss ska vi använda till att ersätta honom? Ja, det kanske måste vara så.

David sa...

Nja, jag vill ju inte påstå att han är ensam om att ha fixat fram dom där pengarna, men visst, han har en stor del i dom. Och ja, det vore väl lämpligt.

Ingen kan säga att Lagerbäck gjort ett dåligt jobb som tagit oss vidare så många gånger, men att nå högre mål än så klarar han -som du även påpekat- inte av. Det är dags att tacka för det som varit och ge någon annan möjligheten att bygga vidare och förnya, det är helt enkelt alldeles för tydligt att Lagebäck nöjer sig med just det han presterar och inte strävar högre. Inte på allvar. Och så vill vi ju inte ha det, eller?

Matte sa...

David: Nej, så vill vi inte ha det. Men jag tror ju på människor färstår du, på att dom kan förändras. Men okej, vi tar ett gemensamt beslut nu att sparka Lagerbäck. Så, nu är det gjort.

Anonym sa...

Det var nog en jättebra fotbollsanalys, jag sätter all min tillit till den! Och fick lite ont i magen av undertryckt gapskratt. Stackars Zlatan! Endast var 23:e minut. Det är något stort fel på svenskar i fotbollssammanhang. Danmark... vad har Danmark? Hur fan kunde Danmark?

Men att Mellberg fick en släng av sleven? Han som var en av de få som gick igenom EM med utmärkt beröm godkänt. Någon föreslog Henke som ny kapten och då kände jag hur blodet rusade till huvudet: Hallå, hallå, ska vi inte åtminstone försöka föryngra laget? Eller ska vi ringa Ravelli?

Anonym sa...

Det kanske är meningen att Henke ska vara med i många år till, liksom Lagerbäck. Och kaptensbindeln verkar hur som haver inte ha någon större betydelse.

Anonym sa...

Äsch, jag missuppfattade såklart. Det var ju extra cred till Mellberg. Han gör t.o.m. andras jobb!

Matte sa...

Ia: Precis så är det, när Mellberg står för uppspelen är det någon annan som inte gjort sitt jobb. För övrigt så är EM över nu, och Spanien vann över tredje riket, så vi är tillfreds.