torsdag, juni 26, 2008

Ey mr Fatih Fatih yu a murdah

Att se Tyskland spela fotboll är som att se Malmö IF spela hockey, man håller alltid på motståndarna. Och varför man överhuvudtaget vill se Malmö IF spela hockey är kanske svårt att förstå, men det kan vara en sån där bakissöndag i november när TV4 sport sänder hockeyallsvenskan och du sitter där och håller på Växjö. Igår var det förstås extra viktigt att hålla på Turkiet, för om tyskarna fortsätter att gå till final i stora mästerskap i den takt de nu drivit upp så ser man skräckbilderna av tredje riket väldigt tydligt för sitt inre. Tyskar ska hållas kort, tyskar ska alltid förlora. Historien har visat att så måste ske.

Så igår glömde vi för en stund alla politiska fångar, ja vi glömde faktiskt Turkiets hela fantastiskt blodiga historia, och blev halvturkar i två gånger fyrtiofem minuter. Och även med skapligt objektiva glasögon på sig är det lätt att se varför, eftersom de röda krigarna spelar en sån där fotboll som man blir glad av. De vita lejonens uppblåsta bröst och stela löpstil (så har tyska fotbollsspelare sprungit i alla tider och kan någon förklara varför?) väcker bara irritation men de små turkarna är smidiga och dansar fram, även med ett reservlag på planen. Och det var väl klart som fan att de skulle falla på eget grepp, mål på övertid, nu när de för en gångs skull tog ledningen och faktiskt dominerade en match. Någon hade glömt tala om för dem att de inte ska spela på det sättet, men reserverna var måhända en smula övertända när de väl fick chansen. Sånt får man förstå.

Man får också förstå att det inte är en slump att Tyskland vinner, även när de spelar som krattor. En effektiv maskin bryr sig nämligen inte om att spela snyggt eller charmigt, den bryr sig bara om att vinna. Och rättvisa, i den meningen att det lag som spelat den bästa fotbollen ska få vinna, kan bara uppnås om vi gör om fotboll till en bedömningssport. Till dess får vi ändå glädjas åt att den offensiva fotbollen har återerövrat herraväldet i Europa, för det måste man ändå konstatera när lag som Turkiet, Spanien och Ryssland tar sig till semi. Och jämfört med Grekland så spelar ju faktiskt tyskarna rena sambafotbollen så vi ska kanske inte gräma oss allt för mycket över deras framgångar ändå. Låt vara att min tyske vän Alexander kommer att vara ännu mer odräglig än vanligt hela sommaren men min plan där är helt enkelt att inte prata med karln.

Ikväll då, så tror jag faktiskt på Ryssland. Även om det kanske låter märkligt så tror jag att Spanien är nöjda med att ha ruskat av sig Italien-spöket och har haft svårast att ladda om. Torres har inte kommit loss, Villa har toppat formen för tidigt och både Xavi och Iniesta har varit osynliga. Den enda mittfältare som har visat något dugligt framåt är Silva, och det räcker inte mot ryssarnas totalfotboll. Dessutom har ryssarna revansch att kräva från gruppspelet, och tänk på att spanjorerna ännu inte har mött Arsjavin. Det avgör saken. 2-1 till Ryssland. (Och jodå, ikväll glömmer vi även Rysslands hela fantastiskt blodiga historia och blir halvryssar i två gånger fyrtiofem minuter.)

7 kommentarer:

Anonym sa...

man tycker...hmmm jag tycker tyskarna spelar en grym fotboll. Särskilt matcherna innan turkiet. Och vem minns inte den svidande förlusten när de krossade oss. Första målet är ju sanslöst snyggt. De är starka stabila och håller inte på och trixar som spanjorerna eller portugiserna...och de vinner. Tycker Turkiet spelat en väldigt rolig fotboll men likt Grekland 2004 har de haft en sanslös tur. Skönt att den inte höll till final.

Matte sa...

Anonym: Tyskland har varit upp å ner, bra i början, sen sämre men ryckte upp sig mot Portugal. Igår spelade dom nervöst långa stunder och hade lite tur, men det ska väl bra lag ha. Att turkarna inte gick vidare kanske det finns någon slags rättvisa i ändå, sett över hela turneringen, men igår var dom bättre än tyskarna i 89 minuter.

weichkartoffel sa...

Haha, jag har bott i Tyskland i nio månader nu och har äntligen börjat komma över min " Hitler hitler hitler" tourettes så fort dom säger något öht.

Men jag tycker att turkiet kunde vinna, bara för att få se turkiet/ryssland i final.

Anonym sa...

Jag är glad för Spaniens skull.

Matte sa...

Wiechkartoffel: tar det nio månader alltså? Jag skulle behöva bo i tyskland jag också.

Ia: Jag är också glad för Spanien, som det nu blev.

Kottemor sa...

Hehe, Tysklan hör inte dit.
Kommer onudvikligt att tänka på 5 myror när de nämner att de är där...
Och ja, MIF är i en liten klass för sig. Tyvärr.
Vill ju kunna hålla på sitt lag.

Nu höll jag på Ryssland igår, de måste ju vara bäst såklart eftersom de klassade ut Svea.
Men icke då.

Matte sa...

Kottemor: Igår var det Ryssland som helt rättvist åkte bort, dom var riktigt kassa. möjligen mentalt slut efter urladdningen mot Holland.