måndag, januari 16, 2012

Högerspöket på vänsterkanten



Det gnölas på sina håll om att Jonas Sjöstedt kommer från fel bakgrund. Mamman läkare och pappan ingenjör, uppenbarligen övre medelklass, hur fan kan man vara socialist då? Jo tack, det går alldeles utmärkt. Se bara på Olof Palme.

Personligen är jag inte det minsta förvånad över att V har röstat fram en partiledare som inte kommer direkt från ett skitigt verkstadsgolv, eftersom jag aldrig har betraktat V som den typen av arbetarparti. Visserligen bedyrar Sjöstedt själv att han gjort sin tid på golvet, Volvo lastvagnar i Umeå minsann, säkert fyra år, vilket är lite gulligt men egentligen ganska irrelevant för hans förmåga att föra fram vänsterpartiets politik.

Nej de allra flesta jag känner eller känner till som röstar på V är antingen kulturarbetare eller akademiker, eller både och. Det vill säga tämligen intellektuella människor som lagt både tid och engagemang på att verkligen förstå det socialistiska budskapet om social rättvisa, alltså människor som värdesätter ideologi. Kulturarbetare brukar dessutom tjäna fruktansvärt lite pengar så på så sätt kan man väl också påstå att V representar den arbetande underklassen (du vet såna där irriterande människor som köper second hand och aldrig kommer att hjälpa till när vi ska konsumera oss ur nästa kris).

Det här är något som folk på högerflanken gärna använder som vapen mot V, att de liksom inte är på riktigt, du vet.. flumvänster och allt det där. Själv tycker jag det är smått ironiskt att det enda parti som fortfarande tar sin påstådda ideologi på allvar ska hånas av andra partier för just detta. Ironiskt och faktiskt rätt löjligt. När övriga partier jagar runt som marknadsavdelningar på speed i jakten på mittenrikets väljare och slår nya rekord i populism står V kvar på sin kant och håller fanan högt. När övriga partiers företrädare allt oftare låter som din chefs chef på jobbet låter Vänsterpartiet fortfarande som politiker. De pratar om visioner (sånt vill inte Reinfeldt ha, lyssna bara på hans tal från Moderaternas senaste partistämma, visioner kostar bara pengar) och inte bara ekonomi. För detta ska de ha cred, även om jag inte alltid kan ställa mig bakom deras åsikter.

Saken är helt enkelt den att Vänsterpartiet aldrig kommer att bli Sveriges största parti, och de vet själva om det! Detta skänker partiet en frihet att agera utifrån övertygelse istället för vad man tror att folk vill ha. Det är litegrann som skillnaden mellan Per Gessle och och.. ehh.. (nu får man tänka till lite här, vilken svensk artist idag agerar utifrån konstnärlig frihet istället för populism).. äh, jag ger upp. Du fattar grejen ändå, visst?

Vänsterpartiet har definitivt fyllt en funktion inom svensk politik, ofta som den alternativa rösten inom frågor som jämställdhet, fördelningspolitik och näringspolitik. Med Sjösteds gedigna bakgrund som ledamot i EU’s miljöutskott lär man också ge sig in mer aktivt i miljödebatten, vilket jag tror behövs. På senare år har ett vingligt Centerpari battlat miljöfrågor med ett Miljöparti på gränsen till storhetsvansinne medan övriga partier suttit på läktaren och uppdaterat sin facebook-status (”Jag är sosse men kan tänka mig att gå med på moderaternas senaste jobbskatteavdrag, vill ni ha mig nu?"). Detta har inte på något sätt gagnat utvecklingen av svensk miljöpolitik, vi har som bekant halkat efter på det området under den borgerliga regimen.

Jag tror och hoppas att V även fortsättningsvis orkar vara den alternativa rösten i svensk politik. Den lilla men ibland ack så viktiga balansvikten som förhindrar att samtliga politiska frågor sugs in och försvinner i det svarta mittenhålet. Och säkert kan det vara så, nu när jag tänker på det, att somliga människor betraktar Sverigedemokraterna på exakt samma sätt, fast utifrån en helt annan ideologi förstås. Det tål att tänkas på, det finns nog en tråd att dra i där, men det här inlägget bör och ska avslutas med en välmenande uppmaning till Jonas Sjöstedt: fortsätt vara arg och missnöjd, fortsätt överblicka visioner istället för kvartalsrapporter, fortsätt fokusera på politik istället för opinionsundersökningar. Lycka till!

2 kommentarer:

David Ärlemalm sa...

Har inte satt mig in i Jonas Sjöstedt eller vad han vill, men har väl den bilden av V att de gör nytta där ute på vänsterkanten även om jag inte röstar på den.

Däremot kan man ju bli tokig på alla dessa lallande lokalpolitiker på vänsterkanten som uttalar sig nästan lika huvudlöst som sds motsvarigheter på andra änden av den politisk bågen. Här på Söder om att de vill ta bort tillstånden för flertalet krogar att hålla öppet till tre. En närmast ickefråga som tar fokus från viktigare saker och sätter dumstruten på partiet, förmodligen enbart för att en lokal working class hero råkar ha sin bostadsrätt rakt ovanför Broder Tuck.

Matte sa...

David: Det är väl så det är med partier som håller en lite högre profil än andra, ibland sticker det iväg åt fel håll.

Öppettiderna i Stockholms krogvärld har ju varit uppe på tapeten med jämna mellanrum, men oftast har det väl handlat om kopplingen till våld. I efterdyningarna till Stureplans-incidenten på 90-talet vet jag att vågorna svallade höga och krogarna fick väl också stryka på foten ett tag. Var det rentav då man ändrade öppettiden från fem till tre?

Här ute i provinserna har krogarna aldrig haft öppet till längre än 2, och inte fan är ju vi lyckligare för det.