tisdag, januari 17, 2012

Massakern





Har aldrig varit speciellt förtjust i Patrik Sjöberg, har alltid tyckt att han verkar vara en människa som är kvick att mobba andra men som är jäkligt ömfotad själv och jag gillar inte människor som inte kan ta sin egen medicin.

Viss del av förklaringen till Sjöbergs beteende kan säkert härröras till övergreppen i barndomen, ingen går väl hel ur en sådan historia och ingen borde heller behöva uppleva det, men på det stora hela tillhör han ändå den kategorin människor som jag zappar bort när de dyker upp i rutan. Även efter bokens hemska avslöjanden. Killen var dock en jävel på att hoppa höjdhopp en gång i tiden, det tänker jag aldrig ta ifrån honom.

Varför jag lät bli att zappa när han klev upp på Idrottsgalans scen igår kväll vet jag inte, men jag är glad att jag lät bli. För när Sjöberg är som bäst då är han så där rak och konsekvensneutral som nästan bara ett barn kan vara, eller en halvpackad fd höjdhoppare, och då blir det ju oftast väldigt intressant.

Han öppnade lite lätt med att konstatera att det är knepigt att få pris på en idrottsgala för att man har skrivit en bok. Det kan man hålla med om. Sen kritiserade han juryn genom att väldigt chosefritt och ärligt påpeka att handbollsdamerna förtjänade ett bättre öde. Det kan man också hålla med om. Sen kom kvällens punch line: ”.. och vi har fått lyssna på en massaker på London calling”. Klipp direkt till lätt förvånad publik, och alla tänkte vi väl samma sak. När han har rätt då har han väldigt rätt.

Och så där får man inte säga på en gala när man tar emot ett pris, det får man bara inte. Och det är därför jag från och med nu håller Patrik Sjöberg några meter närmare mitt hjärta. Nicke Borg däremot, jag menar killen är säkert trevlig och så men sjunga det kan han då fan inte (det var längesen jag liknade honom vid ett bräkande får som fastnat i ett elstängsel) och man törs nog ifrågasätta omdömet hos ett antal inblandade som lät denna styggelse till cover nå ända ut till TV-publiken. Någon var tvungen att tala om det för dem, nu blev det Patrik Sjöberg. Att däremot direktsända galan är förstås ett lysande beslut av SVT, även om jag befarar att vi sett det för sista gången.

7 kommentarer:

David Ärlemalm sa...

En gång för en halv evighet sedan, typ 2002, lullade jag fram till Nicke Borg på krogen och frågade när Backyard Babies skulle spela in en riktig rockplatta. Först fräste han fram ett "vad fan menar du?" för att sedan resignerat säga "jag förstår vad du menar, nästa platta kommer bli rock". Blev den det? Nje, de grabbarna var alltid bäst i teorin. Men de kändes avvikande och genuint coola när de dök upp i söders uteliv i sina leopardpälsar och scarfar någon gång runt 94, mitt under rådande flanellboom.

Matte sa...

David: Backyard babies har i mina ögon alltid varit ett band som lovat mer än det kunnat hålla. Det har alltid SETT bra ut men väldigt sällan LÅTIT lika bra. Posörer alltså.

Själv är jag som du märker inget fan, men inte ens ett die hard-fan hade uppskattat vad Nicke bräkte ur sig på måndagskvällen. Har du hört det?

David Ärlemalm sa...

Herregud, kollade upp den på svtplay och fixade knappt en minut. Den lilla röst han hade har han tappat totalt. Nej fy, nu måste jag rensa öronen med något kvalitativt.

Matte sa...

David: Jag kan känna lite med herr Borg här iofs, killen har startat sin solokarriär och har inte råd att tacka nej till ett sånt gig. Men SVT gick ju bom här, det finns hundratals duktiga sångare i det här landet som skulle kunna ha gjort en duglig version av London Calling, även med det svulstiga symfoni-arret. Eller varför inte ställa till med en liten ironisk gest och använda Moneybrother? Killen som har stulit allt från the Clash.

David Ärlemalm sa...

Frågan är om Borg hade råd att tacka ja, killen vet uppenbarligen inte sitt eget bästa. Ironin i hela spektaklet, använda en gammal punkdänga på den här typen av tillställning. Joe Strummer skrattade säkert gott i sin himmel.

Kan tänka mig att Moneybrother är i den så kallade frysboxen ett tag framöver med tanke på brottet han nyligen dömdes för.

Matte sa...

Ja det var förstås det faktum att OS går i London i år som låg bakom låtvalet.

Brottet? Vadå? Fan vad jag missar allt hela tiden.

David Ärlemalm sa...

Charmig kille ...

http://www.dt.se/brottsplats/1.4153116-dalaartist-domd-for-sexuellt-ofredande