onsdag, april 04, 2007

You wanted this

Alliansen rycker ut på charmoffensiv, och det kan nog behövas nu när effekterna av deras omvända Robin Hood-politik börjar slå igenom. Fastighetsskatten ersätts av en kommunal avgift, ett förslag som egentligen bara gynnar villaägare som har höga fastighetsskatter idag, dvs inom attraktiva storstadsregioner (typ Täby dårå). Istället höjer man reavinstskatten, vilket inte heller drabbar den inavlade överklassen vars villor och gods bara går i arv till nästa generation men däremot drabbar småbarnsfamiljen som måste flytta till en annan stad eftersom den arbetslösa pappan måste söka jobb över hela landet, allt enligt arbetsförmedlingens nya regler. Slopad förmögenhetsskatt, ja då var vi tillbaka i Täby and the likes of them va. Sänkt inkomstskatt, ju mer du tjänar desto större sänkning.

Alliansens slogan ”Det ska löna sig att arbeta” är väl tänkt att ljuda över nejden som ett uppmuntrande mantra för hårt arbetande och lojala medborgare att upprepa, arbeit macht frei var det någon som sa en gång. Och vi som arbetar och drar vårt strå till stacken kan också, med Reinfeldt i ryggen, sparka lite hårdare på alla lata idioter som parasiterar på samhället genom att uppbära bidrag och vägra arbeta.

Alliansen går en svår och potentiellt farlig balansgång nu, en allt för stark betoning av arbete som allena saliggörande lösning för samhället och individen kan lätt skapa en ännu magrare underklass som det står var och en fritt att spotta på. Det här är förstås inga nyheter, varken för dig eller mig, men det är intressant att bevittna alliansens taktik just nu. Det är intressant att lyssna på Reinfeldt & co när dom ska försvara sin ”ta från dom fattiga och ge till dom rika-politik”, vilket dom säkert klarar av alldeles galant. För dom är ju inte dumma, det visade dom i sin valkampanj. En majoritet av den röstberättigade befolkningen har ju redan gått på det här en gång och detta är också deras stora trumfkort i charmoffensiven. Ni ville ju ha det här, ni röstade fram oss. So what’s the fuzz all about?

Den alliansväljare som nu börjar ångra sitt val, ni kanske är några stycken där ute även om ni förmodligen helst inte vill erkänna det, kan inget annat göra än att betrakta spektaklet och rysa till lite när samhällsbygget rister till i sina grundvalar. Ta en öl till och hoppas att det går vägen liksom. Hoppas att du inte blir av med ditt jobb (vilket lär bli allt mer sannolikt eftersom arbetsrätten ständigt försvagas i alliansens Sverige) i en mellanstor svensk stad och tvingas leva på en spottstyver tills jobböppningen i Kista dyker upp, vilket betyder att du måste flytta dit, sälja ditt hus och betala 30 procent reavinstskatt, försöka få tjing på en svindyr hyrestrea i andra hand och trycka in familjen på 64 kvm.

Nu har jag ändå beskrivit ett hyfsat gynnsamt scenario, det finns många som kommer att klämmas åt mycket värre. Men jag vänder mig främst till dig, du medelklassare som sitter i villa med familj och tror att du har ditt på det torra. För dig tror jag nämligen att överraskningen kommer att bli som allra störst den dagen chefen kallar in dig på sitt rum och gör det han inte kunde göra förut, nämligen ge dig sparken på diffusa grunder. Det är du som har mest att förlora på den politik du nu har röstat fram, men du lät dig förblindas av löften om sänkt inkomstskatt och slopad fastighetsskatt. Löften vars effekter gynnar dig, så där lite lagom om vi ska vara ärliga, så länge du sitter i rätt båt. Men du vet, möjligheterna att sänka ditt skepp har aldrig varit så stora som nu. Så, lite ödmjukhet från mina gelikar i familjevillorna om jag får be. Idag firar ni lägre skatter och fyller upp full tank i Chryslern, imorgon kan ni sitta och glo på a-kassebeskedet från helvetet och tvingas sälja ungarnas datorer på Blocket. But hey, you wanted this so shut the fuck up.

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag gillar din stil.

Anonym sa...

Sellma: Tack!

Hermann Dill sa...

Ärligt talat Matte - har du märkt någon skillnad sedan valet i höstas?
Självklart märker jag skillnaden i media, men i vanliga (du och jag och alla andra) människors liv?

Anonym sa...

Hermann: Ärligt talat, så tillhör jag gruppen som rent ekonomiskt tjänar på alliansens politik. Jag tjänar hyfsat bra och har fått lägre skatt på min inkomst, kommer att få fastighetsskatten sänkt på mitt hus och i övrigt är det väl ungefär som det alltid har varit. En männniska som jag, eller du, påverkas inte speciellt mycket av regimskiften eftersom vi inte är beroende av politiska beslut i lika stor utsträckning som t ex den som är arbetslös och nu får sänkt a-kassa samt tvingas söka jobb inom ett mycket större område. För mig handlar inte politiken bara om vad som händer för mig personligen. Dessa beslut som alliansen fattar kommer att få stora konsekvenser för vårt samhälle under en lång tid framöver, det är en klart annan riktning jämfört med sossarna. Vissa tycker den är bra, andra är rädda för konsekvenserna. Jag tillhör den senare skaran.

Hermann Dill sa...

Matte, jag vet så klart var du står politiskt och jag tror du vet att vi är ganska nära varandra - även om jag "spelar över hela regnbågen". Jag liksom du vill gärna att hela samhället mår är bra och välmående, både mentalt och ekonomiskt. MEN, vilka är det som fått det något sämre? Ok, det har blivit lite tuffare för arbetslösa. Kom ihåg att vi talar om en grupp människor som är i klar minoritet (bara fyra-fem procent tydligen om ska tro siffror ditt parti lutade sig emot när dom hade makten), plus att det inte borde vara någon fullständig katastrof då Sverige förmodligen fortfarande ligger i absolut världstopp när det gäller arbetslöshetsersättning.
Det är inte direkt som Alliansen monterat ner hela Folkshemssverige på ett par månader - mer än att dom fortsätter på den inriktningen som den gamla regeringen hade.
Vad försöker jag säga, jo det du förmodligen redan visste, att svenska politiska partier gärna pratar om hur annorlunda och speciella dom är, men realpolitiskt är det nästan alltid samma skåpmat rakt över, från Ohly till Reinfeldt. Räcker ju med att kolla voteringarna i riksdagen...