onsdag, oktober 29, 2008

Debatt dravlar till det

Såg Debatt på SVT igår kväll, där det diskuterades sportjournalistik. Studion var packad med sportjournalister (de vanliga linslusarna) och, faktiskt vad jag kunde se, inte en enda aktiv elitidrottsman. Yannick Tregaro är tränare, likaså Lagerbäck, och den visserligen underhållande Patrik Sjöberg har ju lagt av för länge sen. Jag saknade också dig Hermann, varför var du inte med? Du hade balanserat upp det där rätt fint tror jag.

Det slog mig efter ett tag att hela diskussionen kändes totalt ointressant. Visst, för de inblandade var det säkert både intressant och känslostormande att höra Lagerbäck veva igång sitt förakt mot Laul och gå in i detalj på vad som egentligen sades vid en presskonferens 2002, men för oss andra knappast mer intressant än ett föräldramöte i skolan. Det blir en rätt patetisk liten ankdamm när man sätter alla i samma rum och de börjar gnabbas med varandra. Alldeles för många sportjournalister och elitidrottare tar sig själva på för stort allvar, de behöver begripa att de arbetar i underhållningsbranschen. Idrottarna som objekt och journalisterna som vidhängande parasiter. De är beroende av varandra, kanske är det därför det blir så grinigt och småaktigt. Ingen vill ju egentligen vara beroende av någon som man starkt ogillar, jag fattar att den paradoxen finns med i bilden här, men människor som klarar av att ha en professionell inställning till sitt yrke brukar fixa sånt ganska bra. Otrooligt vad känslig Lagerbäck är, och de små jönsarna Laul och Ekwall (som hördes mest) verkar ha egos stora som Vättern, vilket man starkt kan ifrågasätta eftersom de inte åstadkommit något alls förutom ett antal krönikor i en tidning eller på teve. No offense guys, men ert jobb är inte speciellt svårt, inte jämfört med t ex Lagerbäcks.

Jag är också lite besviken på Debatt-redaktionen för att de använder dyrbar sändningstid till dylika spektakel, men det kanske var ett försök att hitta nya tittare, vad vet jag. Sen skulle det hela avslutas med ”giftig samhällssatir” levererad av allas älskling Betnér, men han lyckades bara reta upp Patrik Ekwall vilket knappast kan anses vara någon större bedrift. En mer inbilsk och distanslös människa har vi inte haft i teven sedan.. nej det har vi aldrig haft faktiskt. Så grattis Betnér, det var en bedrift lika stor som att tippa en match rätt med helgardering. I fortsättningen hoppas jag att Debatt går tillbaka till att ägna sig åt verkliga samhällsproblem och missförhållanden som behöver belysas, sånt här dravel hör hemma i TV4.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag var faktiskt inbjuden att delta men när programmet spelades in hade jag fullt upp med packa flyttlådor.

Men både du och jag kommer att dyka i SVT Debatt innan sommaren 2009 - just trust me.