onsdag, oktober 01, 2008

(What they do!) (They smile in your face) All the time they want to take your place, the back stabbers

Den amerikanska senaten har röstat nej till Bush krispaket på 700 miljarder dollar, man tyckte det blev lite väl dyrt. Och det kan man väl kanske förstå, 700 miljarder dollar är en helvetes massa pengar (ungefär 4800 miljarder svenska kronor räknat med dagens dollarkurs). Men det som kanske förvånar mest är inte att senaten backade för prislappen utan mer vilka det var som röstade nej. Fler demokrater än republikaner röstade nämligen ja till förslaget, det var alltså de egna leden som svek sin president. Anledningen till detta är både ideologisk och högst pragmatisk.

Den ideologiska anledningen är inte svår att se, om man tänker ett varv extra. Republikanerna är marknadsliberaler och vill därför inte ha statlig inblandning i systemet. The Friedmanites, och dessa är till 99 % republikaner, vill att systemet ska rensa sig självt, och begår därmed i princip politiskt självmord om de röstar ja till massiv statlig inblandning. Att detta leder till att världens alla börser blöder som nyligen påkörda rådjur verkar vara ett ideologiskt pris som marknadsliberalerna är beredda att betala, och sådan envis sturskhet på gränsen till ren politisk idioti har vi väl inte sett sedan Sovjets storhetsdagar. Blunda hårt grabbar och repetera efter mig, VI HAR INGA PROBLEM! The Friedman ship is sinking boys, and you’re going down with it. Hoppas ni aldrig kommer upp till ytan igen. Tyvärr lär väl inte ens den här gigantiska bevisbördan räcka för att begrava marknadsliberalernas idéer, de lär ju bara kontra med att det inte var tillräckligt marknadsliberalt (som du påpekade Kaptenen).

Den pragmatiska anledningen är inte heller den speciellt förvånande eller svår att begripa. Det är ju faktiskt så att valet närmar sig med stormsteg i USA, och vem vid sina sluga, politiska sinnens fulla bruk vill i detta läge visa stöd för USA:s genom tiderna minst populära president? Now THAT could really come back and haunt you come election day dude. Dessa damer och herrar är alltså så otroligt rädda för att förlora sina platser i senaten att de är beredda att offra inte bara sitt eget lands ekonomi men drar också utan att blinka med sig större delen av västvärlden in i en skenande lågkonjunktur. Kan väl iofs tänka mig att några av dem hade svårt att sova natten till onsdagen men lite bourbon och en golfrunda på det så känns det säkert bättre.

Kort sagt, det är väldigt turbulenta dagar där borta i staterna och ingen verkar veta vem som sitter inne med lösningen. Under tiden skenar ekonomin som ett herrelöst godståg med tegelsten på gaspedalen och finansminister Borg säger nu att jo.. vi kommer nog att påverkas av det här ändå. Vilket han inte trodde för några månader sen men du vet, det går fort när stora stenbumlingar faller fritt från hög höjd. Ren gravitation råder alltså, den enklaste naturlagen av dem alla. Och om du verkligen inte vill påverkas av den här krisen, vilket förstås är en utopi i dagens globala spindelnät, men om du vill minimera risken så att säga, så har jag två råd till dig:

1: Ta ut alla pengar du har på banken, lägg dem i en plastpåse och gräv ner den på ett säkert ställe. Låtsas att ni leker skattjakt, barnen blir förtjusta.
2: Satsa på ett konjunkturokänsligt yrke, som t ex prostituerad, säljare av Jack Vegas-maskiner eller begravningsentreprenör. För det vet vi, att oavsett vad som händer i amerikanska senaten så kommer folket fortsätta att knulla, spela och dö.

There you have it, gratis from me to you.

Inga kommentarer: