tisdag, maj 08, 2007

Alla de upptagna är redan bra

Det var Mo som skrev det, i en kommentar tror jag. ”Alla de bra är redan upptagna”. Uttrycket i sig är en klyscha men jag rycker det ur sitt sammanhang här och påstår ingalunda att Mo själv är klyschig. Det är hon inte alls. Men jag vände på det, jag skrev ”Alla de upptagna är redan bra”. Och bortsett från att ordvitseri alltid är osympatiskt klämkäckt så blir jag mer och mer nöjd med just den ordvitsen ju mer jag tänker på den.

Jag har en kompis som förr i tiden alltid föll för upptagna tjejer. Tjejer som redan hade kille alltså, såna som var så himla trevliga och mysiga på fester. Jag gjorde mig en färdig bild av varför han föll för upptagna tjejer, inte helt opåkallat utan för att han frågade mig om jag hade nån teori. Och det hade jag. Det finns två huvudspår i teorin.

Huvudspår ett: Upptagna tjejer är safe, det blir aldrig på riktigt eftersom dom ändå är upptagna. Dah. Enkelt att förstå, det blir på låtsas liksom. Som att leka att man är kär. Som att vara kär i sin idol. Sexet är aldrig så bra som i en platonisk dröm. Flickan är aldrig så vän som när hon står där borta med sin pojkvän. Och du kanske skulle kunna vinna mot honom, om du gav dig fan på det, men det gör du aldrig. Du bara flirtar lite. En krydda är bättre än ingenting alls, tänker vi kanske lite till mans och helt fel.

Huvudspår två: Där har vi det, alla de upptagna är redan bra. En tjej som redan är i ett förhållande har en färdig identitet som flickvän. Inget oskrivet kort här inte. Och om du tycker att hon verkar vara en bra flickvän så kan du, in your dreams baby, klippa ut hennes nuvarande pojkvän och klistra in dig själv i bilden. Och hon kommer att vara lika gullig och bra mot dig som hon är mot honom. Hon är redan bra, du behöver inte gå igenom det där dryga jobbiga jobbet där hon ska hitta sin flickvänsroll och du ska hitta din pojkvänsroll. För det är, om vi ska vara ärliga, ingen jävla walk in the park direkt. Det är redan klart, bara att hoppa in. Ingen vädjande blick som frågar ”Are you the One that I’ve been waiting for?” (citat Nick Cave). Den blick som kan få oss att springa långt långt bort i okänd riktning, bara bort från den som äger blicken.

Jaja, här kommer det. Den blicken måste vi lik förbannat nån gång möta om vi vill göra något annat än fylla vår tillvaro med små kryddor som blåser bort vid första vindpust. Men okej, jag raljerar och lägger mig i. Gör som ni vill, eller gör som min kompis. Han slutade flirta med upptagna tjejer och hittade en trevlig singeltjej som han nu bor tillsammans med. All is well that ends well.

PS. Om du är tjej, byt ut ordet ”tjej” mot ordet ”kille”, ”flickvän” mot ”pojkvän” och vice versa och så vidare. You get the picture.

5 kommentarer:

Fröken Li sa...

Du har en poäng med "alla upptagna är redan bra" men jag slås ofta av hur de inte är bra för varann. De stannar i halvtaskiga eller genomruttna relationer av vad jag antar är en rädsla för att stå på egna ben. Så rädda att de inte tillåter sig själva att gå vidare och bli lyckliga. Med sig själva eller tillsammans med någon annan.

Anonym sa...

Fröken Li: Jag håller med dig, den typen av par finns i allt för stor utsträckning. Fast det är ju oftast par man känner, där man har en del inblick i relationen och därför kan göra den bedömningen. Såna upptagna människor jag pratar om i texten är snarare okända upptagna människor. Dom som inte har avslöjat sina brister än utan bara verkar vara harmoniska människor som lever i en finfin trygghet. Jag tror det oftast är såna upptagna människor som man faller för, lite snabbt och enkelt så där.

Anonym sa...

Jag tänker att det tvärtom är slående hur många bra lediga (framförallt tjejer) där finns. De där starka, häftiga, ickeväna, begåvade, rappa, coola tjejerna som år ut och år in nobbas(av?) eller nobbar presumtima pojkvänner för att? Ja, jag vet inte varför, men jag ser dem dagligen och undrar.

Fast det här är ju en helt annan reflektion som inte står i opposition mot din. Jag vet.

Anonym sa...

Lotta: Jo, det är en annan och även den intressant reflektion. Jag såg dom tjejerna tidigare, numer gör jag förstås inte det eftersom jag bara har ögon för min sambo.. höhö.

Anonym sa...

Du är så hedervärd..