torsdag, juni 14, 2007

Bloggboken here we go again

Debatten om bloggbokens vara eller icke vara verkar ha skjutit fart igen. Somliga påstår att debattnivån präglas av ”kraftfull beslutsamhet” men det vill jag inte hålla med om. Det puttrar lite bara, i kölvattnet bakom den stora litteraturdebatten som handlar om.. ja.. vad handlar den om? Litteraturkritiker som kollar stängslen runt sina inmutade åsiktsodlingar, om du frågar mig.

Jag har skrivit om det här förut, och ställde mig då frågande till varför man vill göra en bok av sin blogg. Somliga, kanske samma människor som säger kraftfull beslutsamhet när man menar småkoka i tre minuter, tolkade detta som en dissning av bloggen som litterärt forum. Och jag måste vara dålig på att förklara mig, för jag menade precis tvärtom. Jag menade att bloggen på många sätt är bättre än en bok, så varför skulle man då vilja flytta sina texter från ett bättre till ett sämre forum, liksom.

Så missförstå mig inte nu kära vänner, jag skulle bli skitglad och jag fick en bok publicerad, absolut! Det är ju något av en dröm, en ära, en avsugning som heter duga. Men jag skulle ju aldrig basera den boken på den här bloggen, helt enkelt eftersom jag vet att texterna skulle förlora kraftigt på att flyttas till en bok. Då tappar dom nämligen två viktiga ingredienser: Dels den snabba reaktionsförmågan, dels kommunikationen med er läsare. För det är ju så, iaf i min blogg, att ni läsare bidrar till helheten genom era kommentarer, era tolkningar, era synpunkter. Det här är en kommunikation lika mycket som det är ett nedplitande av mina tankar.

Vidare är många av mina texter av naturen bevakning, dvs jag vill och försöker reagera snabbt på saker som händer i media, i politiken, i nöjesvärlden, osv. Efter att han dansat runt ganska länge och ganska noggrant i bloggvärlden drar jag slutsatsen att 98 procent av alla bloggar är av denna natur, alltså borde endast två procent av samtliga bloggar som finns vara tämligen fristående från beroendet av läsarnas kommentarer och snabb reaktionsförmåga. Som vanligt kan jag ha fel, och som vanligt tror jag inte det.

Dessa två procent står inte i rimlig proportion till hur många bloggar som faktiskt blir böcker, och många av dessa böcker möts också av kritik. Kritiken i sig kan vara felriktad, dvs riktad mot författaren eller texten istället för det felaktiga valet av forum. En Porsche 911 är en väldigt snabb bil, men på en gokartbana blir den frånåkt av en gokart. Texten passade för bloggen men inte för boken, för så kan det faktiskt vara.

Och jag lägger INGEN värdering i detta, jag påstår inte att boken är bättre än bloggen. Om något så är jag en av norra Europas största anhängare av detta forum, jag tycker blogg är skitbra av många anledningar men möjligheten att göra en bok av den hör inte till dessa anledningar.

Så är det inte i själva verket dom som så gärna vill göra en bok av sina bloggar som egentligen dissar bloggen som litterärt forum? Dom säger ”Nu får jag äntligen skriva på riktigt för nu får jag ge ut en bok”, som om boken skulle vara ett högre stående väsen bara för att det heter bok. Det är ju faktiskt en ganska vanlig kommentar, ”Du skriver så bra att du borde skriva en bok”. Men jag skriver ju redan här i bloggen, och jag når säkert många fler människor här än med en bok och jag får dessutom chansen att kommunicera direkt med mina läsare.

Så varför, frågar jag igen, vill man göra en bok av sin blogg? För att det är coolt att ha skrivit en bok? Ja, kanske det. Men är det inte egentligen coolare att nå jättemånga människor med nya texter varje dag då? Vasadu? Jaha.. man kan tjäna PENGAR på en bok.. jaja.. det är SÅ det är. Men SÄG det då.

Självklart ska man få tjäna pengar på sitt skrivande, och bloggen kan gärna få vara kanalen som du använder för att marknadsföra dig själv. Självklart! Men låt oss en gång för alla kalla saker vid dess rätta namn. En bok är en produkt som du kan tjäna pengar på, en blogg är det inte riktigt än (för ett fåtal är det pengar inblandade) men det kommer att bli det. Var så säker. Och så länge omvärlden, och med det menar jag nog i första hand litteraturkritiker, har en viss syn på böcker och en annan syn på bloggar, så kommer du som bloggare att få kämpa i motvind för att få dina alster betraktade som seriös litteratur.

Jag vill inte ha det så, jag vill att text ska bedömas utifrån sin egen kraft oavsett vilket forum den publiceras i. Men bloggen ÄR här för att stanna och snart nog, när en generationsväxling har skett hos kritikerna, så kommer vi att fokusera mer på innehållet och mindre på formen. När den dagen kommer spelar det inte längre någon roll om du skriver bok eller blogg, det enda som spelar någon roll är VAD du skriver.

Så när jag säger att ni ska sluta sukta efter att få bloggen utgiven som bok så menar jag just det, att bloggen står på egna ben och behöver inte låna bokens fjädrar. Det är när ni tror det som NI dissar bloggen, inte jag.

4 kommentarer:

Ullton sa...

Väl talat!
Jag har både blogg och har skrivit en bok, men det är det som händer när man får tråkigt..

Anonym sa...

Ullton: Ju mer folk skriver, desto bättre är det. Mer text åt folket, böcker å bloggar å hela skiten. Tack!

David sa...

Alltså, att ge ut en blogg, eller rättare sagt delar av en blogg -som det ofta handlar om- är ju lite som när en krönikör släpper sina krönikor på bok. Och jag förstår verkligen inte problemet, varför det verkar sticka så många i ögonen när bloggar blir böcker. Sedan är det ju så att texten i en blogg för det mesta bara läses under en eller två dagar, det är sällan folk går tilbaka och läser äldre texter i en blogg, även om det självklart händer. En bok bläddrar man i på ett helt annat sätt. Jag kan tänka mig att många skulle läsa en bloggbok så som jag läser krönikesamlingar eller noveller, att man plockar upp
boken och blädrar runt lite och läser något man fastnar för.

Att släppa bloggar som böcker är väl ändå enbart en bra sak då det kan göra att fler upptäcker bloggar. Jag förstår fakiskt inte alls hur man kan tycka det är fel eller konstigt med bloggböcker, det
är bara ytterligare ett forum för sina texter. Enda problemet som jag ser det är att kommentarerna hamnar utanför. Men det finns faktiskt en hel del bra bloggar som kör på utan kommentarsfunktion och utterligare andra riktigt bra som inte får så många kommentarer.

Anonym sa...

David: Du och jag är i stort överens, vi har bara olika vinklar på det. I grund och botten tycker jag "ju mer desto bättre", alltså skriv skriv skriv för fan, överallt, om allt, i alla former du kan tänka dig. en blogg, en bok, ett toapapper, whatever.

Det jag har irriterat mig på i debatten är att dom som själva har gjort böcker av sina bloggar många gånger verkar tro att omvärlden ser dom som oseriösa eller dåliga BARA FÖR ATT dom började som bloggare. Den här synen finns alldeles säkert, inte minst hos litteraturkritiker, men INTE hos mig. Jag försöker enbart fokusera på innehållet i texterna, och här kommer våra olika vinklar in i bilden. Du nämner boken som marknadsföring för bloggen, och jag har inte tänkt så, jag har tänkt tvärtom. Att bloggare som fått göra böcker överger sina bloggar och då, fösrt då, betraktar SIG SJÄLVA som seriösa författare. Men du kanske har rätt, det kanske blir boken som sprider bloggen och inte tvärtom. Framtiden lär utvisa detta.

Vad jag vet är att min blogg inte skulle funka som bok, och jag har väldigt svårt att se många av dom bloggar jag läser i bokform också. Det känns bara meningslöst när det redan är så bra som det kan bli. dock, visst, det finns bloggar som redan från början är skrivna på ett sätt SOM OM det var tänkt att bli en bok, no problem there.

Jag vill bara att bloggen ska stå på egna ben, och jämförelsen med CD-plattor kontra nedladdning är lockande. Varför köpa en platta när man kan ladda ner från nätet? Varför köpa en bok när man kan läsa den på nätet?