onsdag, februari 28, 2007

Världens största dokusåpa

Jag lunkar på där i löparspåret och tänker att varje gång jag tuggar tuggummi startar en syraattack i min mage. Tuggummit ska väl förhindra syraattacken, iaf enligt den gamla välkända reklamen som btw tar en tillbaka till dagar då reklam bara fanns på bio. Då man sprang till bion extra tidigt för man ville se reklamen. Så är det inte nu för tiden. Återigen mer besvärad av den roddiga kistan än bristande flås upphör jag med lunkandet efter sex kilometer, tar bilen hem (löparspåret ligger mellan hemmet och jobbet, jag svänger förbi där på vägen, och jag kör faktiskt en miljöbil sådeså) och hamnar efter en dusch i tevesoffan och kollar på nyheterna.

Börserna svajade tydligen över hela världen igår. Dow jones, Nasdaq, Omx, Tokyo we have a problem. Diverse experter tillfrågas och uttalar sig om bakomliggande orsaker och det blir ännu en gång fullkomligt uppenbart för mig att världsekonomi är en företeelse som ligger så långt ifrån exakt vetenskap som det bara är möjligt. Världsekonomi har större släktskap med dokusåpor än vetenskap. Vet du vad som startade börsnedgångarna igår? Ett rykte. Värsta ryktet liksom, hallå, å nurå liksom ryktas det att Kina vill införa en tjugoprocentig skatt på börsvinster, å ja ba.. typ.. SÄLJ skrek jag rakt ut till alla liksom typ ba. Och sen är lavinen igång.

Man kan tycka att ett slikt spektakel borde betraktas lite grann från ovan, med ett svalt och lätt nedvärderande flin i ena mungipan medan man fortsätter med sina vardagsbestyr, i mitt fall laga mat, byta blöjor och smutta en gammeldansk efter kaffet. Man kan tycka så, men då blundar man för denna globala dokusåpas potential att förstöra ens liv. För såna här laviner kan nämligen få allvarliga konsekvenser, tro inget annat. En världsekonomi som inte alls vilar på fasta grunder som, vad vet jag.. FAKTISKA EKONOMISKA VÄRDEN eller nåt sånt, utan istället böljar fram och tillbaka när USA:s riksbankschef lite på halvfyllan håller ett tal i Shanghai där han säger att tidigare prognoser möjligen har varit en smula optimistiska.. hick.., en sån världsekonomi är minsann inget att hålla i när det blåser.

Vad är det egentligen för bajsnödiga små bipolära människor som agerar och styr i denna dokusåpa? Man är ju frestad att ta på sig värsta sviden, kliva in på börshuset i fjollträsk och börja sprida smaskiga rykten. ”Har du hört..” ”Va? Vadå? Säg.. säg..” ”Jo vettu.. ordföranden i Scanias styrelse.. du vet.. du har inte hört det från mig va.. men han lär ha knullat med Nordea-vd:ns fru” ”Näe.. lägg av?!” ”Jorå, rätt upp i pastejköket också” Och vips så får inte dina ungar några julklappar nästa år, frugans shoppingbil är bara att glömma och be till Gud att du valde avbokningsskydd på familjens resa till Grekland i sommar.

Jag kan förstöra ditt och många andras liv på en kvart bara genom att starta ett rykte, och jag är i antiglobaliseringens namn frestad att prova min lycka som spin doctor. Och detta mina vänner, kan inte vara en skön känsla för er. Känns det inte lite som att du sitter där vid köksbordet i Big Brother-huset nu och hör hur alla andra tisslar och tasslar åt ditt håll, va? Du har inte en susning om vad som är på gång men oron i din mage växer för varje minut. Shit asså, snart kanske du åker ut. Det är nån pakt på gång, visst? Du har försökt smöra för dom rätta personerna, du har förnedrat dig intill självutplåningens gräns, men har du satsat på rätt häst?

Det gäller att kunna spelets regler, annars är man rökt. Och vem av oss känner till reglerna i den här gigantiska globala dokusåpan? Vem av oss har ens bett om att få vara med i den? Du vet vilka som känner till reglerna. Dom där slicka jävlarna som inte ens en mor kan älska, dom som vipar in sig på Stureplan och morsar på Vickan Silvstedt med halvstånd i brallan och guldkort i näven. Det är dom som vinner det här spelet medan du och jag förvånat kikar upp från stekpannan, marinerade i oset från falukorven, och undrar vad i h-e som hände egentligen. Good luck world, you’re gonna need it.

2 kommentarer:

Helena sa...

Fan, idag glänser du och gav mitt trasiga febertryne ett leende. Det är sanning som suger men du är skrämmande klarsynt och skarp! Thanks!

Anonym sa...

Helena: Thanks right back at ya! Och krya på dig.