måndag, augusti 20, 2007

Göran "Fimpen" Hägglund tänjer på begreppet Demokrati


Mannen på bilden leder ett parti som just nu sitter och vinglar på fyraprocentsspärren. Trots detta är han socialminister i vår regering, och man kan undra när vi senast hade en minister som representerar lite drygt fyra procent av väljarna samtidigt som ett parti med nästan 40 procents väljarstöd (enligt Sifos senaste väljarbarometer) står helt utanför regeringsmakten. Kanske var det på Ola Ullstens tid, det hände en del skumma grejer då också.

Det gäller att ha rätt kompisar, eller hur Göran?

Utan sina kompisar i alliansen hade Göran nämligen löpt risken att inte ens få sitta i riksdagen idag, och det är en viss skillnad mellan att vara minister och inte ens sitta i riksdagen. Det får ni ändå medge.

Men inte nog med det. Det här lilla snuttpartiet har ju inte bara en ministerpost utan tre. Maria Larsson är äldre- och folkhälsominister och den gamle räven Mats Odell är Kommun- och finansmarknadsminister. Iofs står det inget om Odells partitillhörighet på regeringens hemsida men man kan väl ändå inte frilansa som minister? Eller är han konsult?
Men alldeles oavsett Odells vaga partitillhörighet så är det här en strålande utdelning för KD. Tre ministrar på knappt fem procent av väljarna, och jag vet inte om jag ska säga grattis eller börja gråta.

Det verkar nästan som om näringslivets trender också är applicerbara på politiken nu för tiden. För det har varit så ett tag nu att företag allt mer nischar in sig på smalare områden och allierar sig med partners för att leverera den totala lösningen. Och det har alltid lönat sig för det enskilda företaget, däremot brukar inte kunden (och i den här liknelsen betyder det DU) bli lika nöjd. Det brukar nämligen ofta sluta med att dom nischade nissarna skyller på varandra när det börjar blåsa, och jag behöver förmodligen inte utveckla den här liknelsen mer för att du ska snappa vad jag menar kommer att hända i alliansens Sverige. Det blir lite grötigt där ett tag, det blir det allt.

Det jag också förutspår är att denna trend kommer att avta, både inom näringslivet och politiken. Istället går man tillbaka till gamla hederliga leverantörer som tillhandahåller helhetslösningar. Det kanske inte blir bättre i slutändan, men dom kan iaf inte skylla på varandra. Och just ansvarsfrågan tror jag är helt otroligt avgörande inom politiken. Om partierna börjar skylla på varandra så är alliansens dagar vid makten räknade.
Shit.. nu ger jag dom gratis rådgivning igen. Jaja, det här är knappast nyheter för Reinfeldt. Dum är han inte, då skulle han inte vara statsminister.
Om sen den leverantören kommer att heta Nya Socialdemokraterna eller Nya Moderaterna återstår att se, men jag sätter en Euro på den förstnämnda.

Men än så länge njuter alltså Göran i det sällsynta paradis där små partier får leka med dom stora grabbarna, och jag kommer inte helt osökt att tänka på Fimpen. Kommer ni ihåg Fimpen? Filmen om killen som fick debutera i fotbollslandslaget vid sex års ålder. Ralf Edström hade en replik i filmen och det kan inte uteslutas att Björn Nordqvist några år senare fick sin roll i filmatiseringen av Åshöjdens BK tack vare sina insatser i denna Bo Widerberg-rulle.
Du är Fimpen Göran, hur känns det? Ska vi gissa att du kommer att se tillbaka på den här tiden med viss ambivalens när du sitter där som landshövding i Jönköpings län om tio år? Du tänker "Shit.. Jesus.. back in the days va, 2007, då gled man omkring på en fyraprocentsmacka in the fast lane, och det var bara Matte som fattade det. Jävla tur att jag fick honom inspärrad på Säter till slut."

7 kommentarer:

Tina sa...

det är bra läskigt det hela. det känns som att stora delar av svenska folket redan börjat räkna ner tills nästa val. eller är det bara jag som drömmer. i natt drömde jag för övrigt att jag presenterade en idé om att starta ett nytt parti för göran persson. inget helt nytt, utan mer ett ersättningsparti för alla som inte kände att deras parti inte riktigt står för det de vill längre. luddigt, men i drömmen var det helt klart. luddigare blev det när jag vid lunch försökte berätta om drömmen för kombona och kom på att det kanske inte var göran utan faktiskt reinfeldt jag presenterat iden för.

David sa...

U are on a roll min vän. Det är riktigt bra läsning här inne just nu.

Well, då missade jag inget i lördags, men det kommer fler chanser hoppas jag!

Anonym sa...

Briljant Matte, briljant!

/john

Fredrik Olsson sa...

Kommer antagligen sno det här tankegodset till ett radioprogram, men jag kommer credda dig i så fall. För övrigt hoppas jag att det är ok att jag länkar till dig från min sida.

Mvh
Fredrik.

Anonym sa...

Signe: Jag är ingen drömtydare av rang, så jag avhåller mig från att tolka din dröm. Den del av svenska folket som räknar ner till nästa val är väl främst dom som röstade S i förra valet, förstås. Dom som nu ruvar på revansch och kanske kommer lite väl överpeppade till en framtida valrörelse där Mona ska sprida sitt mysiga mys över oss alla. Nåväl, den som lever får se.

David: Tack kompis! Det blir fler tillfällen, you bet.

John: Tackar! Ses den första september då, hör av dig om du behöver plats i bilen.

Fredrik: Bara du creddar får du sno allt du vill, jag är enbart smickrad. Självklart är det okej att du länkar, jag rodnar av sånt. Tack!

Fredrik Olsson sa...

I Lantz i P1, klockan 15.30 idag, kommer vi att prata med demokratiministern, Nyamko Sabuni, om det här.

Tack för fin input!

Anonym sa...

Fredrik: Anytime! Jag är bara glad om mina funderingar når ut, och t o m kan nå demokratiministern via den strålande Annika Lantz. Herregud.. det är ju jackpot! Jag ska ratta in P1, lita på det!