torsdag, december 14, 2006

presömnhjärnspratt

Varje kväll innan jag somnar får jag en låt i huvudet. Inte samma låt varje gång och sällan en favorit. Låten är aldrig rätt där i huvudet, den hackas upp och blir orytmisk. Ungefär var fjärde eller femte takt försvinner och plötsligt kan refrängen bryta in mitt i en vers. Tänk dig att du har ett kassettband som någon klippt bort små snuttar ur och sedan tejpat ihop igen, så låter det. Det är som att min hjärna gör revolt mot realtiden, som att mina otåliga synapser inte har tid att vänta på ”en två tre fyr fem sex sju ått” utan snabbspolar framåt lite då och då. Framåt till vad kan man fråga sig. The end? Detta orytmiska inferno eskalerar till en punkt då jag tvingas slå mig själv i pannan för att stoppa bandet. Det fanns en tid då jag trodde att detta betydde sinnessjukdom. Lika övertygad om mental ohälsa var jag dom gånger mitt huvud dånade som om ett godståg for rakt igenom det strax innan sömnen inträdde. Nu vet jag, har jag övertygad mig själv om, att hjärnan spelar mig lustiga spratt när den kopplar på det autonoma nervsystemet. En roddig jävel till hjärna är det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hm. Det låter lite som när personer med ADHD förklarar varför de började med amfetamin. ;)

Anonym sa...

chardonnay: hm.. säger du det. Det kanske är en diagnos som borde ha ställts, men ADHD var knappast känt när jag gick i plugget. Dessa monster, och de andra, har hittills hållts i schack utan amfetamin och jag hoppas det förblir så.

Anonym sa...

Själv har jag av förklariga själv haft låten: "Jag är en astronaut" i huvudet i flera veckors tid. Dessutom kan jag bara två meningar i låten så det blir jäkla tjatigt när den går runt runt som en jäkla pingismatch i skallen när man ska sova...

Anonym sa...

Ullis: Finns det fler än två meningar i den låten?

Supernova sa...

fan va najs.. å somna. mindre najs med tjatiga låtar, men känner igen fenomenet. jag brukar dock bara upprepa samma jävla verse eller catchiga refräng i huvudet tills jag blir smått galen.

Anonym sa...

insolens: Ja det är najs att somna, min goda nattsömn är en gudagåva. Jag tror det är den största bidragande orsaken till att jag har klarat mig med hälsan i behåll alla dessa år.