onsdag, september 27, 2006

Reinfeldt says, we’re not giving money to your machine

Fan jag hann bara se början på Musikministeriet igår kväll innan sonen A vaknade och behövde faderligt stöd för sitt omsomnande. Där satt Stefan Sundström och pratade med nån brud som skrivit och framfört moderaternas kampanjlåt (hon heter tydligen Frieda, never heard of). Sundström gned sin haka på sedvanligt manér och tittade upp i taket när han sa att all politisk musik verkar vara vänster. Det finns liksom ingen uttalad politisk högermusik. Ungefär där var jag tvungen att slita mig från programmet av ovan nämnda skäl, men tankarna fortsatte i sängen hos A. Vänstern har musiken, så är det. Vänstern har väl också teatern, filmen, konsten, visst? I stort sett alla kreativa uttrycksformer som på något sätt kan sägas ha uttryckt politiska åsikter genom historien har varit vänster, kom jag fram till. Det är minsann en imponerande och för vänstern helt gratis propagandamaskin som nu varvar upp i opposition. Vad har högern i sin propagandamaskin? Ekonomer? Somliga statsvetare? Somliga journalister? Det är ju den vanliga vändan, den blåa delen av media plus näringslivet. Högern har näringslivet, vänstern har kulturen, media är delat på mitten. Låt dragkampen börja. Om man gör den här uppdelningen faller nytt ljus på vissa beslut som högern vill fatta, som t ex att moderaterna vill satsa extra på Göteborgsoperan och Malmöoperan men dra ner stödet till studieförbunden med 300 mkr. Not much politics going in those operas these days, huh? The moderats betraktar studieförbunden som en ”politiskt närstående organisation”, alltså sossarnas avdelning för gratis hobby-utövande, så det ska bort. Ja, det är fullt logiskt. Varför skulle Reinfeldt vilja sponsra vänsterns propagandamaskin? Näe, det kan man ju förstå. Bättre då att satsa pengarna på kultur som verkligen kommer alla till gagn. Sånt som.. opera. Så vässa pennorna protestsångare, ni har ett gyllene läge som varar i minst fyra år.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men. Medborgarskolan är ju knuten till Moderaterna om inte jag minns fel och ABF till Socialdemokraterna. Jag undrar om inte fler studiefärbund är mer eller mindre bundna till andra partier, så oavsett vad Reinfeldt är ute efter så har han inte fel där. Men vilka kommer en storsatsning på Opera till del?

Matte sa...

Inger fel med opera alltså, men det är ju lockande att göra kopplingen till överklassunderhållning.. vilket förstås inte är 100 % relevant. Finns väl många i olika löneklasser som gillar opera antar jag.

Mangobruden sa...

Fast högern har nästan alla de stora morgontidningarna.

Karin sa...

Men varför måste opera vara överklassunderhållning? Så dyrt är det ändå inte. Vilken underhållning är medel- och arbetarklassunderhållning då? Bara en fråga..

Matte sa...

Karin: Näe, det var det jag sa i kommentaren till Lotta. Att det inte är 100 % relevant att göra kopplingen opera=överklass. Jag ska försöka undvika billiga poänger i fortsättningen.

Mangobruden: Så är det, men tittar man lokalt så är det nog mer 50/50 i fördelningen.