fredag, november 10, 2006

Ut med studiecirklarna och in med golfen

Det talas om systemskifte. Det sägs att sådant hänt förut, att under dom få och korta perioder borgarna sitter vid makten så passar man på att göra förändringar som sedan inte går att göra ogjorda. Det framskymtar också ibland, bland vissa vetare av olika slag, att dessa systemskiften inte alltid är ovälkomna hos sossarna heller. Som att blockpolitiken fungerar som en slags symbios där båda sidor egentligen samarbetar på ett hemligt plan. Fascinerande tanke för konspirationshjärnan att ta tag i visserligen men i mina ögon ändå rätt långsökt än så länge. Men okej, jag kör vidare ett tag till så får vi se om vi kommer fram till nåt vettigt.

Det borgarna gör nu är att försöka sudda ut allt som kan tänkas påminna befolkningen om det socialdemokratiska styret. Man gör det noggrant och på bred front, allt som sossarna har stått för ska bort och ersättas med nya värderingar. För det är värderingar vi pratar om, och ideologier, i stora och små format. Exempel bör givas exakt just nu, så här kommer några.

Studieförbunden ska bort, det är en alldeles för partinära verksamhet enligt borgarna.
Public Service ska bort, bara tanken att låta staten bestämma vad vi ska se på teve är det rödaste av röda skynken för valfrihetsmaffian.
Klassiska rikemanssporter som golf, ridning, segling och utförsåkning (nåja) ska bli avdragsgilla som motion. Tidigare har det bara varit typiska arbetarsporter, om det finns något som heter så, som varit avdragsgilla, typ fotboll, innebandy, badminton.
A-kassan.. ja ni vet vad som händer med den.

Det här är borgarnas enda chans att sätta en prägel på vårt samhälle som varar längre än en mandatperiod. Genom att ställa om så många tunga system som möjligt på dessa fyra år, system som sossarna inte kan ställa tillbaka eftersom det skulle kosta för mycket, så kommer den borgerliga politiken till viss del att leva kvar även när sossarna tar tillbaka makten. Förutsatt också att väljarna i lämplig takt glömmer bort det som var tidigare, vilket vi faktiskt verkar ha en tendens att göra.

Det kan förstås slå bakut för borgarna det här, det är lätt att tolka deras beteende som ”allt som sossarna är för är vi emot” och med ett sånt beteende riskerar man att förlora den trovärdighet man ändå hade bland väljarna när man gick till val. Men jag tror att Reinfeldt & co är slugare än så, jag tror att dom ser den här chansen till systemskifte, precis som varje borgerlig regering genom historien har gjort, och satsar långsiktigt på kort tid, om ni förstår vad jag menar.

Men det räcker inte med att ställa om system, man måste förändra våra attityder också, vårt synsätt. Och det är stora grejer vi pratar om, att sudda ut stämplar är inte något man gör i en handvändning, men dom har faktiskt gjort det förut. Det här med golfen och ridningen t ex är förstås inget stort systemskifte men väl en stor symbolfråga som påverkar just våra attityder. Det är allmänt känt att stora delar av befolkningen fortfarande betraktar dessa fritidsaktiviteter som en få förunnad lyx, men den stämpeln vill Babyface få bort. Varför? Jo, för att om vi alla blir som han, tycker som han, känner som han, gör samma saker på fritiden som han, så har han så mycket större chans att sitta kvar där han sitter nu. Det finns ett antal såna här åsikter och värderingar bland vår befolkning som härstammar från ett historiskt arbetarperspektiv, från en tid då borgare var hjärtlösa svin och arbetare var fattiga hjältar, och du behöver knappast vara statsvetare för att inse att vår sittande regering vill få oss att glömma denna historia, eftersom den framställer deras gäng i ett föga smickrande ljus. Så hur gör man bäst detta? Jo, troligen genom att sudda ut gränserna och göra oss till dom. Du spelar ju också golf, alltså är du en sån som jag, säger Babyface.

Vi är alltså alla golfare i det nya alliansstyrda Sverige, och det kan tyckas löjligt att låta sporten golf klä skott för hela avvecklingen av arbetarhistorien i vårt land men fan vet om det inte faktiskt är så. Jag tror och fan vet, det brukar vara så. Frågan är vad sossarna tycker.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Å andra sidan kan det ju kännas vettigt så här i tider av dalande folkhälsa att utvidga begreppet motion. Till exempel ridning är ju faktiskt utmärkt motion och man behöver ju inte vara rik och äga sin egen häst för att rida. Förenklig i reglerna borde ju också kunna minska administrationen. En liten trevlig bieffekt.

I övrigt är din analys säkerligen på många sätt sann. Själv är jag dessutom tillräckligt konspiratorisk för att tro att det ibland finns en viss symbios mellan blocken. Kanske inte uttalat, men om man skrapar lite på ytan är jag säker på att man kan hitta både det ena och det andra.

Anonym sa...

Vad som är sant får framtida visa, och självklart är det så att dom konkreta effekterna av att utvidga begreppet "motion" ur ett skattetekniskt perspektiv faller befolkningen tillgodo.

Anonym sa...

Jag insåg plötsligt att jag lät som en golfande hästtjej en liten stund. Haha. Det skulle vara något. Om jag inte började gråta varje gång jag kom nära en av de där stora gräsätarna vill säga. :-)

Ninde sa...

Ridning är till stora delar en folksport utanför storstäderna. Tycker inte att småtjejer som gratis mockar skit och bär tunga hinkar idkar en rikemanssport. Dra inte alla över en kam bara för att några välbärgade sthlmare har råd att betala för den tjänsten.

Golf har jag däremot aldrig fattar vitsen med.

Anonym sa...

ninde: Det finns golfare, seglare, ridmänniskor och utförsåkare i vår värld, och många av dom skiter fullkomligt i om deras hobby betraktas som si eller så. Dom kommer inte heller från någon speciell bakgrund, spridningen är nog rätt stor om man tittar på socialklasser (dock lär knappast invandrare och förort vara speciellt väl representerade), så i alla såna här resonemang blir det per automatik "alla över en kam" men ur ett politiskt, symboliskt perspektiv så är det fortfarande så, menar jag, att dessa hobbies symboliserar allt annat än den typiske socialdemokraten.

Anonym sa...

Golf + häst = Hästpolo = Nästa steg

Anonym sa...

anal(fabet): Jag känner en kille som brukade ha en hästpoloklubba liggande i bilen, bara för att få tyst på alla kollegor som snackade golf hela tiden. Det tycker jag var lite roligt.